[Kezdőlap] [Kapcsolat]

10W 40?

Minden motor olaj rendelkezik szabványosított jelöléssel. Ez lehet európai szabványú, amerikai szabványú, és az autógyártók is rendelkeznek saját jelölésekkel.

Alapvetően mi most az Európában elterjedt jelöléssel foglalkozunk egy kicsit!

Vegyük például a 10W 40-es jelölést. Ebből a jelből az első tag minden esetben az éghajlatra jellemző negatív hőmérsékleti jellemző (milyen hidegben lesz használva a motor), a második tag értelemszerűen az éghajlatra jellemző pozitív hőmérsékleti jellemző (milyen melegben lesz használva a motor).

Amikor autónkba olajat választunk, minden esetben a gyártóra kell hagyatkozni, hiszen ők tudják a leghelyesebben meghatározni a szükséges típust.

Vannak esetek, amikor a gyártó felkínál választási lehetőségeket olajtípusok között, ami befolyásolhatja az olajcsere periódus idejét. Például egy 10W 40-es olaj csere periódusa nagyjából 10000km, ezzel szemben (ha a gyártó javasolja) egy 0W 40 olajjal akár 30000km is autózható anélkül, hogy a motort bármilyen pluszterhelés érné.

Fontos tudni, hogy a 0W-s olaj ára lényegesen magasabb, mint a 10W-s olajé, ezért minden esetben kalkuláljuk ki, hogy valóban megéri-e akár húszezer forinttal drágábban olajat venni. (a 0W-s olajat az alacsonyabb konzisztencia miatt a jobb állapotban lévő motorok is nagyobb kedvel csipegetik!)

Nagyon fontos tudni, hogy a fokozott igénybevétel esetén az olajcsere periódus feleződik! Ez nem csak az olaj cseréjét jelenti, hanem mindent, ami a normál csereperiódus esetén cserélésre kerülne, mint légszűrő, olajszűrő, gyújtógyertya, üzemanyagszűrő stb.

Mi is a fokozott igénybevétel? Ne hogy azt gondoljuk, hogy egy városban rendszeresen rövidtávon használt autó átlagos van használva! Mert az átlagos az lenne, ha legalább ugyan annyit használnánk az autót országúton, mint városban!

Nézzünk még néhány példát:

Kizárólag városi használat rövid távokon.
Rendszeres nagy fordulatszámú igénybevétel.
Rendszeres magas sebesség.

Ha megírod milyen autód van és milyen olajat használsz jelenleg, lellenőrizhetjük megfelelő-e autód számára!

 

Biztos, hogy megfelelő olajat használsz autódban! >>